Poolse president woont Holocaust-evenement in Israël niet bij

Vorsten

07/01/2020 6:26 pm

De Poolse president Andrzej Duda zal op 23 januari niet naar Israël gaan voor het Yad Vashem Holocaust herdenkingsevenement, waar ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prins Charles aanwezig zijn. Dit omdat de organisatie niet heeft ingestemd om hem te laten spreken, zei hij dinsdag op een persconferentie.

Hij voegde eraan toe dat hij het niet eens is met het feit dat vertegenwoordigers van Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en de Verenigde Staten tijdens het evenement wel kunnen spreken, terwijl Polen dat niet kan.

Duda had het recht opgeëist om te spreken. Tot nu toe was dit niet voorzien in het protocol, zei Duda. “Ik denk dat het vanzelfsprekend moet zijn en gezien de historische waarheid moet het ook nodig zijn dat de president van Polen hier zijn stem laat horen.”

Prins Charles

Charles is op 23 januari wel aanwezig op het World Holocaust Forum waar wordt stilgestaan bij de bevrijding van Auschwitz, dit jaar precies 75 jaar geleden. Bij het Yad Vashem Holocaustmuseum spreekt de Britse troonopvolger met mensen die het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau, het grootste vernietigingskamp in de Tweede Wereldoorlog, overleefden en houdt hij een korte toespraak.

De Poolse president bracht in oktober een officieel bezoek aan Nederland. Met koning Willem-Alexander aanschouwde hij de vrijheidstocht in de historische binnenstad van Breda. Ook bezochten ze het Pools Militair Ereveld in Breda. Hier liggen 160 Polen begraven die tijdens de bevrijding van Breda zijn gesneuveld. Ook generaal Maczek, onder wiens leiding Breda werd bevrijd, ligt hier begraven. De koning en president Duda legden allebei een krans op het ereveld.

Gratis voor jou


Meer Noorwegen