Haakon en Mette-Marit onder vuur

Vorsten

23/08/2015 12:36 pm

OSLO – Het Noorse kroonprinselijk paar ligt onder vuur vanwege hun gezinsvakantie eerder deze maand op het luxejacht ‘Mia Elise’. Dat schip kan voor 250.000 euro per week worden gehuurd. Het is inmiddels duidelijk dat kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit dat niet zelf hebben hoeven betalen, maar het liberale parlementslid Sveinung Rotevatn wil weten wie hun trip dan wel heeft bekostigd.

Het Noorse hof heeft tot nu toe alle vragen afgewimpeld. Vakantie is privé en wat het kroonprinselijk paar met zijn geld doet, gaat ook niemand wat aan. Rotevatn vindt echter dat er openheid van zaken moet worden gegeven want als de cruise op de Middellandse Zee gesponsord was, zouden er misschien wel tegenprestaties verwacht kunnen worden van de toekomstige koning. Hij krijgt bijval van Bjørnar Moxnes, voorzitter van ‘Rood’.

Het kroonprinselijk gezin was tijdens de trip gefotografeerd door paparazzi maar de opnamen leiden nu pas tot ophef in Noorwegen. In een fel commentaar valt ook Dagbladet het kroonprinselijk paar af. De meeste mensen leren van hun fouten en maken ze niet opnieuw, aldus de krant, zo niet Haakon en Mette-Marit die al eerder zijn bekritiseerd voor hun in Noorse ogen extravagante en luxe leefwijze.

Kleding

Zo was er gedoe over de dure kleding van Mette-Marit, die vaak werd uitgeleend of geschonken door beroemde modehuizen. “Het luxe leven zorgt voor afstand met de bevolking en dat doet de monarchie geen goed”, aldus de krant die eveneens om openheid vraagt. De Noorse mores willen dat de koninklijke familie zich gedraagt als ieder ander, en daar horen geen snelle dure auto’s en boten bij, of uitbundige vakanties.

Dat Haakons grootvader koning Olav af en toe in de tram stapte – hetgeen nu alleen al vanwege de beveiliging niet meer zou kunnen – staat in het collectieve geheugen gegrift. Varen met een jacht op de Middellandse Zee past niet in het plaatje.


Meer Noorwegen