Britten praten over staatsbezoek Felipe

Vorsten

15/10/2015 1:56 pm

MADRID – Spaanse en Britse media houden rekening met een staatsbezoek van koning Felipe en koningin Letizia aan koningin Elizabeth. Dat bezoek zou volgend voorjaar moeten plaatsvinden. Het zou de oudste monarch van Europa samenbrengen met de jongste, en wellicht zouden ze samen stappen kunnen zetten om de Spaans-Britse betrekkingen te verbeteren, aldus Daily Mail.

Bij zijn rondje kennismakingsbezoeken sloeg Felipe, anders dan zijn collega’s Willem-Alexander en Filip, Londen ook over. Zijn moeder koningin Sofia moest in 2012 op het laatst afzeggen voor het feest op Windsor ter gelegenheid van het diamanten regeringsjubileum van koningin Elizabeth, waardoor Spanje als enige monarchie ontbrak.

Steen des aanstoots is voor de Spanjaarden keer op keer Gibraltar, dat volgens de bepalingen van de Vrede van Utrecht van 1713 voor altijd is afgestaan aan de Britten. Madrid vindt echter dat er een einddatum moet komen aan ‘voor altijd’. Londen kan zich daar wel in vinden, op voorwaarde dat de bewoners van de rots aan het zuidpuntje van Spanje erover mogen meepraten en er mee instemmen en daarmee gaat Spanje weer niet akkoord.

Protest

Het wegblijven van Sofia had dan ook te maken met Gibraltar en gold als protest tegen het bezoek in het kader van het regeringsjubileum van Elizabeth’s jongste zoon prins Edward aan de rots. In 1981 bleven Juan Carlos en Sofia ook weg bij het huwelijk van Charles en Diana omdat die hun huwelijksreis zouden beginnen in Gibraltar.

In de afgelopen 110 jaar zijn er maar twee staatsbezoeken uit Spanje aan Groot-Brittannië geweest. Het laatste bezoek was in 1986 van koning Juan Carlos en koningin Sofia. Buckingham Palace heeft nog geen commentaar gegeven op het staatsbezoekprogramma voor volgend jaar.


Meer Spanje