Cristina en Iñaki onder zware druk

Vorsten

20/12/2015 1:53 pm

BARCELONA – De Spaanse prinses Cristina en haar man Iñaki Urdangarín hebben psychologische hulp nodig gehad om de spanningen aan te kunnen die te maken hebben met het proces dat begin volgende maand tegen beiden begint in Palma. Met name de gevolgen daarvan voor hun gezin drukken zwaar op de onder meer van belastingontduiking, witwassen en fraude beschuldigde gewezen hertog en hertogin van Palma de Mallorca.

Een directe vraag van oudste zoon Juan Valentin (16) kwam keihard aan, aldus vrienden van het paar in de net verschenen Spaanse editie van het maandblad Vanity Fair dat een foto van Iñaki Urdangarín op de voorpagina heeft onder de kop ‘het uur van de waarheid’. Juan Valentin vroeg ‘papa ga je de gevangenis in?’. Een mogelijkheid die inderdaad bestaat. De eis tegen de zwager van koning Felipe is 19,5 jaar celstraf. Cristina zou acht jaar kunnen krijgen voor medeplichtigheid.

De afgelopen dagen waren Cristina en haar man in Barcelona, mede om het op 11 januari beginnende proces voor te bereiden. Iñaki’s toenmalige zakenpartner bij de stichting Nóos, Diego Torres, die eveneens in staat van beschuldiging is gesteld en die een straf van zestien haar boven het hoofd hangt, staat op het punt een boek te publiceren dat zeer pijnlijk belooft te zijn voor de koninklijke familie. Torres, die al een aantal jaren geen contact meer heeft met Iñaki, geeft in het boek zijn versie van de zaak.

Bloemenvaas

Zo verhaalt hij over de enorme ambitie van de voormalige handbalinternational, die zo schrijft hij ‘geen bloemenvaas’ of ornament wilde zijn, zoals zijn zwager Jaime de Marichalar, de echtgenoot van prinses Elena. Hij wilde zelf zijn geld verdienen, maar is daarbij – met Torres – ontspoord door bij de regionale autoriteiten van de Balearen en Valencia onder meer rekeningen in te dienen voor niet of maar gedeeltelijk verrichte werkzaamheden.

Het proces tegen prinses Cristina en haar man is een beproeving voor koning Felipe, die al enige jaren enorm afstand houdt van zijn zus en zwager. De relatie met Letizia was volgens Vanity Fair al langer beneden het vriespunt.


Meer Spanje