Felipe gevraagd naar Melilla te komen

Vorsten

29/07/2015 2:36 pm

MADRID – De gezaghebber van de autonome Spaanse gemeente Melilla heeft koning Felipe en koningin Letizia woensdagmorgen uitgenodigd om ‘zo snel mogelijk’ een bezoek te brengen aan zijn stad. Juan José Imbroda deed dat tijdens een audiëntie in het Zarzuela paleis. Imbroda had het koningspaar ook vorig jaar meteen na de installatie van Felipe als koning al uitgenodigd.

Een bezoek van het koningspaar aan Melilla ligt gezien de ligging van het stadje politiek gevoelig. Niet vanuit Spaanse optiek, maar wel voor Marokko dat de aan de Noord-Afrikaanse kust gelegen havenstad Melilla bijna geheel omsluit. Rabat ziet koninklijke visites als een provocatie, terwijl het voor Madrid in feite slechts om een ‘binnenlands’ streekbezoek gaat.

Spaanse media merkten woensdag op dat Felipe nog nooit in Melilla is geweest, ook niet in zijn tijd als troonopvolger. Zijn vader koning Juan Carlos wachtte na zijn aantreden 32 jaar alvorens de exclave te bezoeken. Dat leidde inderdaad tot boze reacties van Marokko dat vindt dat Melilla en zusterstad Ceuta tot het Marokkaanse koninkrijk behoren. Beide plaatsen zijn overigens al enkele eeuwen in Spaanse handen.

Het paleis deed geen mededelingen over de inhoud van het onderhoud. Het is dus ook niet bekend hoe Felipe op de uitnodiging heeft gereageerd.


Meer Spanje