Felipe houdt agenda leeg voor politici

Vorsten

17/07/2016 12:56 pm

De agenda van koning Felipe van Spanje is voor komende week opvallend leeg. Na maandag, wanneer de koning twee verplichtingen heeft in Barcelona, vermeldt de website van het koningshuis geen afspraken meer. Alleen koningin Letizia komt later in de week nog in actie, onder meer bij de uitreiking van de nationale prijs voor de mode.

Dat de agenda van Felipe geen openbare optredens of ontvangsten meldt, is met opzet. De koning wacht namelijk op de eerste bijeenkomst van het nieuw gekozen parlement, dinsdag. Wanneer de Cortes een nieuwe voorzitter heeft gekozen kan deze de koning een lijstje geven met daarop de namen van de politieke leiders die bij hem langs willen komen om te praten over de kabinetsformatie.

Die gesprekken zouden woensdag al kunnen beginnen, waarbij de kleinste groeperingen als eerste aan de beurt zijn en Felipe de consultaties afsluit met demissionair premier Mariano Rajoy. Diens Volkspartij PP kreeg bij de verkiezingen van 26 juni de meeste zetels (137), maar dat zijn er niet genoeg voor een meerderheid in het 350 zetels tellende parlement.

Stembus

Het was overigens de tweede keer in een half jaar tijd dat de Spanjaarden naar de stembus moesten. De verkiezingen in december zorgden voor een patstelling. Geen van de partijen had een absolute meerderheid, en de vier grootste groeperingen waren ook niet in staat een werkzame coalitie te smeden. De nieuwe verkiezingen veranderen aan die patstelling weinig, maar alle partijen zijn er nu wel van doordrongen dat een derde stembusgang koste wat kost moet worden vermeden.

De sleutel ligt bij Rajoy. Hij was weliswaar winnaar, maar de drie andere grote partijen (socialisten met 85 zetels, Podemos met 71 en Ciudadanos met 32) willen niet onder zijn leiding in een regering stappen. Als Rajoy zichzelf opoffert, is de weg naar een nieuwe regering vrij aldus een socialistische politicus.


Meer Spanje