Veel lof voor koning Felipe’s frisse aanpak

Vorsten

06/08/2015 11:50 am

PALMA – De Spaanse media zijn donderdag vol lof over de nieuwe aanpak door koning Felipe en koningin Letizia van de jaarlijkse ontvangst in het Almudaina paleis. Daar ontving het koningspaar woensdagavond samen met koningin Sofia bijna vierhonderd gasten van de Balearen-eilanden voor een informele ontmoeting.

In het verleden werden alleen de lokale autoriteiten uitgenodigd voor een exclusief diner met koning Juan Carlos en koningin Sofia. Direct na zijn aantreden vorig jaar heeft Felipe de opzet veranderd. Hij wilde meer mensen bereiken en ontmoeten, een dwarsdoorsnede van de samenleving, liet het hof weten. Anders dan vroeger zijn nu ook ondernemers, sporters, en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties welkom. Zo was woensdag ook een afvaardiging van de homo-beweging aanwezig.

Om het lokale karakter van de ontvangst te benadrukken en aandacht te vestigen op de kwaliteiten van de eilanden, had Felipe de jonge chef-kok Andreu Genestra gevraagd voor de catering te zorgen. Genestra, die een succesvol restaurant runt op Mallorca, ging na afloop met het koningspaar op de foto. Hij legt de nadruk op verse lokale producten, en dat sloot mooi aan bij de wens van de koning om de afstand tot de bevolking te verkleinen.

Bij aankomst voor de receptie werd het koningspaar door vijfhonderd belangstellenden enthousiast begroet. Even verderop was ook een groepje anti-monarchisten actief. De ontvangst werd ook door een aantal politici van republikeinse snit overgeslagen.


Meer Spanje