Felipe ontvangt politieke leiders weer

Vorsten

25/04/2016 3:37 pm

Koning Felipe is maandag begonnen aan de derde ronde consultaties over de vorming van een nieuwe regering met de leiders van de politieke partijen uit de kamer van volksvertegenwoordigers. De Spaanse koning heeft maandag acht gesprekken op de agenda staan en dinsdag nog eens zes, waarbij de kleinste groeperingen het eerst worden ontvangen en de grote vier tot het laatst worden bewaard. Hekkensluiter is demissionair premier Mariano Rajoy.

Voor de koning maar meer nog voor de Spaanse partijen is het de laatste kans nieuwe verkiezingen te voorkomen. In december behaalde geen enkele groepering een meerderheid in de Cortes, het parlement. Alle pogingen om een regering te vormen zijn tot nu mislukt, mede omdat de grootste partijen elkaar uitsluiten.

De socialistische voorman Pedro Sánchez Pérez-Castejón heeft een serieuze poging gewaagd maar verkreeg niet de noodzakelijke meerderheid bij een vertrouwensstemming in het parlement. Die stemming zette een grondwettelijke tijdklok in werking: er restte vanaf dat moment twee maanden om alsnog tot een kabinet te komen. Als dat op 2 mei niet is gelukt moet de koning op voorspraak van de parlementsvoorzitter Patxi López Álvarez nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Felipe kan echter zelf niet ingrijpen in het politieke proces. Hij kan slechts luisteren en eventueel aansporen tot actie, maar de partijen zijn de afgelopen vier maanden niet tot compromissen bereid of in staat gebleken. Spanje heeft ook nog niet eerder een coalitieregering gehad.


Meer Spanje