Felipe spreekt over het Spaans in de VS

Vorsten

17/09/2015 2:21 pm

WASHINGTON – Het Spaanse koningspaar wordt donderdag verwacht in de Amerikaanse staat Florida voor het vervolg van hun officieel bezoek aan de Verenigde Staten. Koning Felipe is in Miami bij Miami Dade College eerste spreker tijdens een college in het nieuwe studievak ‘Het Spaans van de Verenigde Staten.’

Spaans is na Engels de tweede taal van de VS, en heeft net zoals het Engels een eigen ontwikkeling doorgemaakt en wijkt daardoor af van het Spaans zoals dat wordt gesproken in Spanje of delen van Latijns-Amerika.

Koning Felipe voerde woensdagavond ook al het woord bij een emotioneel bezoek aan zijn alma mater, Georgetown University waar hij twintig jaar geleden politicologie studeerde. In zijn toespraak keek hij met trots terug op de ontwikkelingen van de afgelopen twintig jaar, waarin de banden tussen Spanje en de VS op vele terreinen sterker zijn geworden.

Obama

“Ik ben trots dat Spaanse ondernemingen meer investeren in de VS dan Amerikaanse bedrijven in Spanje en dat Spaanse ondernemingen aan meer dan 80.000 Amerikanen werk bieden,” aldus Felipe. “Het is ook goed om te zien dat Spanje bijzonder populair is bij Amerikaanse studenten die in het buitenland willen studeren. We ontvangen er jaarlijks bijna 25.000.”

De relatie met Amerika was beter dan ooit, aldus de koning die een dag eerder nog een steuntje in de rug had gekregen van president Barack Obama toen die zei achter een ‘verenigd en sterk’ Spanje te staan. Volgende week zondag is onafhankelijkheid en losmaking uit Spanje de inzet van de regionale verkiezingen in Catalonië en Obama liet tegenover Felipe blijken die losmaking niet graag te zien.


Meer Spanje