Inheems protest tegen komst Juan Carlos

Vorsten

07/07/2016 6:23 pm

Deelneming van een vertegenwoordiger van het Spaanse koningshuis aan de viering van de tweehonderdste verjaardag van de onafhankelijkheid van Argentinië is een regelrechte belediging voor de oorspronkelijke, inheemse bevolking. Die boodschap heeft president Mauricio Macri gekregen van de Unie van Volkeren van de Diaguita Natie (Uníon de los Pueblos de la Nación Diaguita).

Het is de bedoeling dat koning-emeritus Juan Carlos zaterdag de feestelijkheden in het Noord-Argentijnse Tucumán, waar in 1816 de onafhankelijkheid werd uitgeroepen, bijwoont. De inheemse bevolking is meteen na het bekend worden van de uitnodiging aan Juan Carlos in protest de straat opgegaan. Vertegenwoordigers van de Diaguita hebben gedreigd weg te zullen blijven bij de plechtigheden.

Reden voor het protest is de verantwoordelijkheid van de Spaanse kroon voor ‘de grootste genocide uit de geschiedenis van de Amerika’s’. De Spaanse kolonisatie leidde tot het afslachten en knechten van de oorspronkelijke inwoners, zoals Azteken, Inca en Diaguita. De Diaguita vinden het schandalig om de Spaanse emeritus-koning uit te nodigen voor een feest waar de bevrijding van het Spaanse juk wordt gevierd.


Meer Spanje