Juan Carlos en Sofia nauwelijks samen

Vorsten

03/01/2019 9:30 pm

Aan de vooravond van zijn 81e verjaardag op 5 januari, kwam de Spaanse nieuwssite El Confidencial donderdag met een opmerkelijk bericht over het aantal keren dat koning Juan Carlos het afgelopen jaar samen is gezien met koningin Sofia. Dat was precies dertien keer, twee keer minder dan in het voorgaande jaar.

Dat Juan Carlos en Sofia na een huwelijk van 57 jaar nog samen zijn, heeft alles te maken met plichtsbetrachting, schone schijn en de mogelijkheid om in een groot paleis volstrekt gescheiden levens te leiden. Onderlinge communicatie verloopt doorgaans via medewerkers, zo werd vorig jaar gemeld bij gelegenheid van de 80e verjaardag van Sofia.

Dat het sinds 2014 gepensioneerde koningspaar nog dertien keer gezamenlijk in de openbaarheid trad, was onder meer te danken aan het feit dat beiden vorig jaar de mijlpaal van 80 jaar te vieren hadden. En op elkaars verjaardag konden ze niet ontbreken.

Gezamenlijk optreden

Koning Felipe had daarnaast bedacht dat het mooi was om zijn ouders vanwege die bijzondere verjaardagen ook uit te nodigen bij nationale evenementen, zoals het Pascua Militar aan het begin van het jaar, de uitreiking van het Gulden Vlies aan oudste dochter Leonor en de viering van 40 jaar grondwet.

Maar tussen Pasen in april en de verjaardag van Sofia in november had het koningspaar geen enkel officieel gezamenlijk optreden en werden koning en koningin alleen nog gezien bij een privévisite van het hoofd van het Roemeense koningshuis, Margareta.

Gratis voor jou


Meer Spanje