Juan Carlos verdedigt de stierenvechters

Vorsten

14/08/2015 10:44 am

SAN SEBASTIAN – Koning Juan Carlos heeft zich donderdag nadrukkelijk achter het stierenvechten geschaard. “Het is een troef van Spanje die we moeten steunen”, aldus de koning tegen de Spaanse televisie in San Sebastian. Hij woonde daar samen met zijn dochter prinses Elena en kleinkinderen Victoria en Froilán een aantal gevechten bij.

De Illumbe, de tijdelijke stierenarena, was met 6000 ‘taurinos’ – liefhebbers van de sport en traditie – goed gevuld. Er heerste een vrolijke en opgewonden sfeer, aldus dagblad El País.

De koning werd overigens niet door iedereen even enthousiast ontvangen in het naar zelfstandigheid strevende Baskenland. Rond de arena hadden zich enkele honderden demonstranten verzameld om tegen de monarchie te protesteren. Ook tegenstanders van stierenvechten stonden daar. “De Borbóns voor de haaien”, was één van de leuzen.

Het was voor het eerst in bijna drie jaar dat er weer stierenvechten te zien was in de Baskische stad. Het vorige gemeentebestuur had een verbod uitgevaardigd, dat na de gemeenteraadsverkiezingen in mei door een nieuwe gemeentebestuur werd ingetrokken.


Meer Spanje