Koning Felipe herstart kabinetsformatie

Vorsten

21/04/2016 10:16 am

De Spaanse koning Felipe heeft donderdagmorgen parlementsvoorzitter Patxi Lopéz ontvangen. Die besprak met de koning de vastgelopen kabinetsformatie. Felipe doet volgende week een laatste poging om nieuwe verkiezingen te vermijden door met de voormannen van bijna alle politieke groeperingen te praten.

Spanje ging op 20 december vorig jaar naar de stembus en als de reddingspoging van de koning mislukt, en daar ziet het naar uit, wordt op 2 mei het parlement ontbonden en moeten de Spanjaarden op 26 juni opnieuw stemmen. Volgens de peilingen is de kans groot dat daarna de samenstelling niet erg zal veranderen.

Spanje kende lange tijd in feite een tweepartijenstelsel, waarbij Volkspartij PP en de socialistische PSOE om beurten de regering vormden. In december echter kreeg geen van beide een meerderheid en kwamen twee nieuwe partijen – Ciudanos en Podemos – in het parlement. Alle pogingen om tot een werkzame combinatie te komen tussen de vier grootste groeperingen zijn mislukt.

Niemand wil met de PP van demissionair Mariano Rajoy in zee en Podemos heeft geen trek in een coalitie met PSOE en Ciuadanos, zo lieten de leden eerder deze week weten. Felipe gaat nu voor de derde keer met alle betrokkenen praten, maar kan alleen maar aansporen tot het vinden van een oplossing.


Meer Spanje