Koning Felipe hoopt op succes

Vorsten

20/01/2016 1:14 pm

MADRID – De Spaanse koning Felipe is woensdag halverwege de vooralsnog grootste krachtproef uit zijn nog jonge koningschap. In gesprekken met vertegenwoordigers van de politieke partijen in het in december nieuw gekozen parlement probeert hij een meerderheid te vinden voor een nieuwe regering. De kans van slagen is echter klein.

Felipe is maandag met de gesprekken begonnen. De kleinste partijen in de Spaanse Tweede Kamer kwamen het eerste aan bod, terwijl twee nationalistische groeperingen uit Baskenland en Catalonië de uitnodiging om met de koning te komen praten afsloegen.

De spanning neemt nu echter toe omdat donderdag en vrijdag de grootste partijen op visite komen in het Zarzuela paleis. Premier Mariano Rajoy, die bij de verkiezingen zijn meerderheid verloor maar wel de grootste fractie behield, is hekkensluiter. Rajoy kan echter niemand vinden die met hem een regering wil vormen, terwijl de socialisten van Pedro Sánchez achter de schermen druk overleggen om te zien of er alternatief kan worden gevonden voor de regering Rajoy.

Zo’n patstelling heeft zich sinds 1975, toen Spanje een democratie werd, nog niet voor gedaan. Voor Felipe’s vader koning Juan Carlos was de keuze eenvoudig omdat er altijd een duidelijke winnaar was, met een meerderheid in het parlement. Felipe wil graag succes boeken, maar als de partijen niet met elkaar willen samenwerken rest hem uiteindelijk niets anders dan nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Gratis voor jou


Meer Spanje