Koning Felipe neemt defilé af

Vorsten

12/10/2015 11:22 am

MADRID – Koning Felipe heeft maandag in Madrid een militair defilé afgenomen ter gelegenheid van de nationale feestdag van Spanje. De koning werd op de eretribune vergezeld door koningin Letizia en hun dochters Leonor en Sofia, die voor de tweede keer bij de parade aanwezig waren.

Ook de meeste Spaanse hoogwaardigheidsbekleders woonden het defilé bij. Alleen de premiers van Catalonië, Baskenland en Navarra ontbraken. Zij strijden voor zelfstandigheid van hun regio’s en willen niet meedoen aan een Spaans feestje.

Het koninklijk gezin arriveerde in twee auto’s. Het koningspaar in een oldtimer Rolls Royce en de prinsesjes in een volgauto. Na begroeting van de autoriteiten, waarbij Letizia haar dochters af en toe tekst en uitleg gaf over degene die ze de hand schudden, begon de plechtigheid met een eerbetoon aan de Spaanse vlag en daarna het herdenken van de voor Spanje gesneuvelde militairen.

Feestdag

Aan het defilé namen meer dan 3000 militairen deel. Opvallendste groep was zoals elk jaar het Spaanse Vreemdelingenlegioen, waarvan de mascotte – een geitje – bij Leonor en Sofia in de smaak viel. Ook de militairen uit het Noord-Afrikaanse Spaanse grondgebied Melilla, met hun rode fez en wit-rode mantels, kregen veel bekijks.

De feestdag wordt maandagmiddag voortgezet in het Koninklijk Paleis, waar Felipe en Letizia meer dan duizend gasten verwelkomen. Het nieuwe koningspaar heeft het aantal genodigden aanzienlijk uitgebreid om een bredere doorsnede van de Spaanse maatschappij bij de ontvangst te kunnen betrekken.


Meer Spanje