Koning Felipe prijst ouders voor inspanningen

Vorsten

2018-11-29 21:20:00

De Spaanse koning Felipe heeft donderdag zijn ouders geprezen voor hun inspanningen voor het land. Dat deed hij bij de opening van de tentoonstelling ’40 jaar diplomatie in democratie. Een succesverhaal’.

Felipe zei dat zijn vader koning Juan Carlos een belangrijke rol speelde bij de “beslissende” Spaanse democratische overgang. Juan Carlos was volgens zijn zoon “getuige en directe deelnemer” van en aan de periode die volgde op de dood van dictator Francisco Franco in 1975. Zijn moeder koningin Sofía “deed zoveel om onze samenwerking en solidariteit internationaal te laten zien”.

Spanje wordt volgens de koning gezien als een “serieus, betrouwbaar land, met respect voor het internationaal recht en toegewijd aan de vrede”. Felipe zei dat zijn land op verschillende gebieden voorop loopt en noemde onder meer sport, cultuur, diplomatie, wetenschap en democratie als voorbeeld. De Spanjaarden mogen “met vreugde en voldoening” terugkijken op de afgelopen veertig jaar “en het immense pad dat we hebben afgelegd”. “Maar we moeten er ons ook van bewust zijn dat er nog een lange weg te gaan is.”

In de tentoonstelling ’40 jaar diplomatie in democratie. Een succesverhaal’ staat de Spaanse grondwet centraal. De nieuwe, democratische grondwet werd op 6 december 1978 uitgevaardigd.


Meer Spanje

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?