Spaanse koning beëdigt nieuwe minister

Vorsten

03/12/2014 1:31 pm

MADRID – Koning Felipe van Spanje heeft woensdag de nieuwe minister van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Gelijkheid beëdigd. Minister Alfonso Alonso legde de eed af in het Zarzuela Paleis. Hij deed dat onder toeziend oog van de Spaanse vorst en premier Mariano Rajoy. Ook de Spaanse vicepremier Soraya Sáenz de Santamaria en Justitieminister Rafael Catala waren getuige van de eedaflegging.

Alfonso Alonso was hiervoor fractievoorzitter in de Spaanse Tweede Kamer. Hij is de opvolger van minister Ana Mato, die vorige week woensdag opstapte nadat een rechtbank had bepaald dat 43 leden van de Spaanse regeringspartij Partido Popular (PP) van premier Mariano Rajoy vervolgd mogen worden voor corruptie.

De partij zou onder meer zwart geld hebben aangenomen van bedrijven. Dat geld van bouwmagnaten verdween in een geheim fonds waaruit politici contante betalingen ontvingen. Mato (55) zou via haar man, ex-burgemeester van Madrid en een van de 43 verdachten, hebben geprofiteerd van dat fonds. Ze zou onder andere van dat geld op vakantie zijn geweest. De onderzoeksrechter wil nu een civiele zaak tegen de voormalige bewindsvrouw beginnen.

Mato’s opvolger is naast parlementariër voorzitter van de Partido Popular in de Baskische provincie Álava. Hij was van 1999 tot 2007 burgemeester van de stad Vitoria in Baskenland.


Meer Spanje