Mallorca wacht op bezoek Felipe

Vorsten

2017-04-11 11:01:00

Op het Spaanse eiland Mallorca wordt met spanning uitgekeken naar de komst van koning Felipe en zijn gezin. De Spaanse koninklijke familie brengt traditioneel de paasvakantie door in paleis Marivent bij Palma, maar de laatste jaren is daar de klad in gekomen. Felipe en Letizia zijn er minder vaak dan Felipe’s ouders Juan Carlos en Sofia vroeger.

De koninklijke agenda voor deze week is al leeg en koningin Sofia is al in Palma gesignaleerd. De hoop is gevestigd op paaszondag om een glimp op te vangen van het koninklijk gezin bij het bijwonen van de mis in de kathedraal. Dat is meteen ook het enige ‘persmoment’.

De koninklijke familie heeft Marivent zo’n vijftien dagen in het voorjaar in gebruik en twee maanden in de zomer. Dat was reden voor de regering van de Balearen de koning te vragen de tuin van zijn vakantieverblijf de rest van het jaar open te stellen voor het publiek. Felipe heeft daar nu toestemming voor gegeven en eind april gaan de hekken voor het eerst open.

De tuin wordt verfraaid met twaalf beeldhouwwerken van de Catalaanse kunstenaar Joan Miró. Die zijn door zijn nabestaanden permanent uitgeleend voor de tentoonstelling in Marivent als blijk van de goede verstandhouding tussen Miró (1893-1983) en koning Juan Carlos. Eén van de beelden is ‘Personage’ dat in 2015 nog te zien was in de tuin van het Rijksmuseum in Amsterdam.


Meer Spanje

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek