Strijd om foto Felipe in Barcelona

Vorsten

24/07/2015 2:48 pm

BARCELONA – Het verwijderen van het borstbeeld van koning Juan Carlos uit de raadszaal van Barcelona heeft vrijdag tot een woedende reactie geleid van de lokale Partido Popular, in Madrid de regeringspartij.

Gemeenteraadsleden Alberto Fernández en Àngels Esteller van de Partido Popular hebben vrijdagmorgen op de plek waar tot donderdag het borstbeeld stond, een portret geplaatst van koning Felipe VI. Burgemeester Ada Colau, die opdracht gaf tot het weghalen van het beeld, liet daarna ook de foto verwijderen.

Het weghalen van het beeld van Juan Carlos, dat precies boven de stoel van de burgemeester stond, kon Colau makkelijk uitleggen: hij is immers geen staatshoofd meer. Het weglaten van een portret van de nieuwe koning verdedigde Barcelona’s eerste vrouwelijke burgemeester, die vorige maand aantrad, door te zeggen “De monarchie is oververtegenwoordigd”.

In het naar zelfstandigheid strevende Catalonië, waarvan Barcelona de hoofdstad is, ligt de monarchie gevoelig. De koning wordt gezien als symbool van Spanje, en daarvan wil Catalonië zich nu juist losmaken.


Meer Spanje