Carl Gustaf krijgt zonnepanelen op z’n dak

Vorsten

2018-04-19 20:48:00

Een lang gekoesterde wens van koning Carl Gustaf ging donderdag in vervulling. De Zweedse vorst mocht zeshonderd zonnepanelen in ontvangst nemen. De collectoren worden de komende weken op het dak van het Koninklijk Paleis in Stockholm geplaatst.

Carl Gustaf wil zijn paleis al jaren groener maken. Daarom lagen er al een paar zonnepanelen op het dak, waarmee tussen 2010 en 2016 werd geëxperimenteerd. De zeshonderd panelen die donderdag zijn bezorgd zijn straks goed voor zo’n twaalf procent van het energieverbruik van het paleis.

De Zweedse koning heeft lang moeten wachten op zijn zonnepanelen omdat de vergunning volgens het hof “niet vanzelfsprekend” was. Het paleis is een “historisch gebouw met een zeer hoge culturele waarde”. In 2016 werd de knoop doorgehakt en kreeg Carl Gustaf te horen dat hij zonnepanelen op zijn dak zou krijgen.

De honderden collectoren hebben straks een oppervlakte van duizend vierkante meter. Voor de installatie is zes weken uitgetrokken, op 1 juni moet de klus klaar zijn.


Meer Zweden

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.