Carl Gustaf ontmoet kroonprinses Yogyakarta

Vorsten

2019-01-15 15:59:00

Koning Carl Gustaf had dinsdag een bijzondere en ongebruikelijke gast. In het Koninklijk Paleis in Stockholm ontving hij de Indonesische prinses Mangkubumi. Zij is in 2015 door haar vader sultan Hamengkubuwono X van Yogyakarta aangewezen als troonopvolger. Sindsdien heeft ze de titel ‘Gusti Kanjeng Ratu’, meestal afgekort tot GKR.

Dat de Zweedse koning de prinses ontvangt is niet zonder betekenis. De sultan, die automatisch ook gouverneur is van Yogyakarta, heeft binnen zijn eigen familie veel vijanden gemaakt met zijn sabdaraja – koninklijk decreet – waarin Mangkubumi tot kroonprinses werd benoemd. Tradioneel is de functie van sultan voorbehouden aan mannen en dat moet volgens velen, ook onder de bevolking, vooral zo blijven.

De sultan heeft in 2017 bij het Grondwettelijk Hof in Jakarta een succesje geboekt door de voorwaarden waaraan een gouverneur moet voldoen sekse neutraal te maken. Eén voorwaarde was dat de bezigheden van broers en zussen, vrouw en kinderen moesten worden overlegd. Daaruit viel op te maken dat de functie alleen door een man zou kunnen worden vervuld. Ongrondwettelijk vond de sultan, en de rechters waren het met hem eens.

De broers en zussen van de nu 72-jarige en sinds 1989 regerende sultan geven echter geen duimbreed toe. Ze boycotten evenementen in het paleis. Op het moment dat Hamengkubuwono X sterft, zullen ze zijn vrouw Hemas en hun vijf dochters de kraton uitgooien, en verstoten. “We zijn een islamitische koninklijke familie en de titel is voor een man”, aldus de sultans broer Prabukusumo tegen de BBC.

Prinses Mangkubumi (46) heeft zich over de opvolging niet uitgelaten. “Dat is een zaak van mijn vader”, aldus ‘GKR’. Maar er zijn in de islam eerder vrouwelijke vorsten geweest en dat zij nu wordt ontvangen door de koning van Zweden doet haar aanzien en haar zaak geen kwaad.


Meer Zweden

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?