Chris O’Neill: geen prins, wel privileges

Vorsten

16-04-2017 10:01:00

Chris O’Neill is geen prins, maar geniet wel privileges als hij in Zweden is. Expressen ontdekte dat de echtgenoot van prinses Madeleine onlangs tijdens een zakenbezoek aan Zweden gebruikmaakte van een hofauto.

“Hij is getrouwd met prinses Madeleine en maakt dus deel uit van de koninklijke familie”, motiveert hofwoordvoerder Margareta Thorgren. “Als er personeel en wagens beschikbaar zijn, mag Chris O’Neill gebruikmaken van een hofauto.” Chris werd opgepikt bij de luchthaven en naar het centrum van Stockholm gebracht. Een taxi van en naar het vliegveld kost volgens Expressen zo’n duizend kronen (105 euro).

Dat Chris geen prins is, heeft volgens Thorgren niets te maken met het gebruik van een hofauto. “Dit heeft niets met titels te maken. Als hij naar Zweden komt, mag hij gebruikmaken van de diensten van het koninklijk staldepartement.” Ze benadrukt dat Chris zelf voor zijn vlucht van en naar Londen betaalde.

Chris trouwde in 2013 met Madeleine, mede op eigen verzoek kreeg hij geen titel. Hij wilde zijn Amerikaanse paspoort houden en in de zakenwereld blijven werken. Het is de tweede keer dit jaar dat het ontbreken van een titel voor Chris tot discussie leidt. Begin dit jaar liet hij zich op een privéaccount op Instagram kritisch uit over de Amerikaanse president Donald Trump. Een bevriende modeontwerper plaatste Chris’ bericht op een openbaar profiel. Dat leidde tot discussie, omdat van leden van het Zweedse koningshuis wordt verwacht dat ze zich niet uitlaten over politieke kwesties.

Meer Zweden