Discussie over aanspreektitel prins Daniel

Vorsten

26/09/2015 4:19 pm

STOCKHOLM – In Zweden is een discussie ontstaan over het gebruik van ‘u’ of ‘jij’ voor leden van de koninklijke familie. Aanleiding is een galadiner voor ondernemers in het Grand Hotel van Stockholm. De aanwezige radioverslaggever vroeg prins Daniel om een kort interview en zei daarbij dat hij de prins graag met ‘jij’ wilde aanspreken. Daarop greep de hofmaarschalk in. Daniel moest worden aangesproken met ‘prins’.

De Zweedse media pakten het voorval op om te debatteren over de aanspreekvorm van met name de prinsen en prinsessen. Het hof legde uit dat traditie en gebruik voorschreven dat het ‘u’ moest zijn en ‘prins’, en niet ‘jij’ en ‘Daniel’.

Veel Zweden blijken dat maar onzin te vinden. In het geval van Daniel en zijn schoonzus prinses Sofia gaat het ook nog eens om burgers die door hun huwelijk opeens een koninklijke status en titel hebben gekregen. “Het is de 21e eeuw, tijd dat ook het koningshuis zich aanpast aan het maatschappelijk gebruik”, aldus één reactie.

Ikea

De informele aanspreekvorm is inderdaad zeer gebruikelijk. Te denken valt aan meubelgigant Ikea die al zijn klanten ongeacht leeftijd ongevraagd met je of jij aanspreekt. Een gebruik dat overigens ook in Nederland is overgenomen door bedrijven als Transavia en zelfs KLM.

Het gebruik van ‘je’ of ‘u’ speelt overigens ook bij andere koningshuizen. Eerder deze week was er ook in Spanje een hele discussie toen een televisieverslaggeefster koning Felipe informeel aansprak en in Denemarken eerder dit jaar corrigeerde koningin Margrethe een jonge reporter die haar niet correct adresseerde.


Meer Zweden