Parlementsvoorzitter vertelt koning over premier

Vorsten

2019-01-16 18:21:00

Koning Carl Gustaf heeft woensdag opnieuw bezoek gehad van parlementsvoorzitter Andreas Norlén. Die kwam naar het paleis om de koning te vertellen dat hij de sociaal-democraat Stefan Löfven voordraagt als ‘statsminister’ oftewel premier. Löfven was ook premier van de vorige regering.

Vrijdag moet in de Riksdag blijken of er in het parlement voldoende steun is voor een door Löfven voorgestelde tweepartijencoalitie die op een aantal gebieden steun krijgt van nog twee partijen en die wordt gedoogd door de Linkse Partij. Daarmee zou Löfven genoeg stemmen (195 van de 349) moeten hebben om na één eerdere afwijzing wel te worden gekozen. Zweden heeft dan voor het eerst sinds de verkiezingen van 9 september weer een regering.

Het was de zesde keer dat Norlén sinds de verkiezingen de koning bijpraatte. Dinsdag was hij ook al op bezoek. De parlementsvoorzitter heeft van veel kanten kritiek gekregen op de langdurige zoektocht naar een premier. De verkiezingen echter leverden geen duidelijke meerderheid op.


Meer Zweden

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?