Aandacht voor stamvader Zweeds koningshuis

Vorsten

03/12/2014 12:25 pm

PAU – De Franse plaats Pau gaat meer aandacht besteden aan Jean-Baptiste Bernadotte, de stamvader van het huidige Zweedse koningshuis. Dat heeft burgemeester François Bayrou woensdag beloofd in een vraaggesprek met het dagblad Le Figaro.

Het Zweedse koningspaar, dat voor een driedaags staatsbezoek in Frankrijk is, had eerder in een interview met dezelfde krant zijn teleurstelling geuit over het gebrek aan belangstelling voor Bernadotte in zijn geboorteplaats Pau. “Het museum dat aan hem is gewijd staat in geen verhouding tot zijn werk en verdiensten”, aldus koningin Silvia die aanbood het kleine museum in zijn geboortehuis nieuw leven in te blazen.

Jean-Baptiste Bernadotte is in 1754 in Pau geboren. Hij was een succesvol generaal tijdens de Franse Revolutie en werd in 1804 door Napoleon tot maarschalk gepromoveerd en tot prins van Ponte-Corvo gemaakt. De Zweden kozen hem in 1810 als troonopvolger – Bernadotte werd door de kinderloze koning Karl XIII geadopteerd – en in 1818 werd hij koning van Zweden en Noorwegen onder de naam Karl XIV Johan.

Dat Bernadotte in zijn geboorteland minder faam geniet dan in Zweden komt onder meer omdat Napoleon niet blij was met zijn aanstelling in Scandinavië en al helemaal niet met Bernadotte’s onvoorwaardelijke keuze voor Zweden. Hij wilde ook als kroonprins geen vazal zijn van Napoleon, en hield zijn land neutraal. De Zweden zijn er trots op dat het land mede danzkij Jean Baptiste al tweehonderd jaar geen oorlog meer heeft gekend.


Meer Zweden