Victoria opent met vader energiecentrale

Vorsten

28/08/2015 2:36 pm

KALMAR – De Zweedse koninklijke familie had de taken vrijdag keurig verdeeld. Terwijl koningin Silvia in Stockholm mocht blijven om daar samen met prins Carl Philip en prinses Sofia de tentoonstelling over prinses Lilian te openen, reisden koning Carl Gustaf en kroonprinses Victoria naar Kalmar voor de opening van een splinternieuwe energiecentrale van Oskarshamn Energi.

De centrale moet dit deel van Zweden helpen om tegen 2030 klimaatneutraal energie te produceren. De fabriek wordt gestookt met houtsnippers, schors en zaagsel, die na verwerking in als biobrandstof in een reusachtige ‘snelkookpan’ wordt geladen en verstookt.

Het energiebedrijf heeft de afgelopen jaren de CO2-uitstoot al teruggebracht van 16.000 ton per jaar tot 500 ton, en zet met de 31 miljoen euro kostende nieuwe centrale opnieuw een stap in de goede richting. “Wij verlagen onze uitstoot drastisch. 99 procent van alle stadsverwarming zal worden geproduceerd met duurzame biobrandstoffen”, aldus CEO van het bedrijf Jöns Wahlström tegen de lokale krant Barometern.


Meer Zweden