Zweeds hof: te vroeg voor details begrafenis

Vorsten

02/03/2016 3:09 pm

Het is nog onbekend wie namens de Zweedse koninklijke familie naar de uitvaart komen van Johann Georg von Hohenzollern-Sigmaringen. Dat zei een woordvoerder van het Zweedse hof woensdagmiddag na het nieuws over het overlijden van de zwager van koning Carl Gustaf. “Hij was een naast familielid, maar over de begrafenis is nog niks bekend”, aldus de spreekbuis van het hof.

Naar verwachting wordt prins Johann Georg, die 83 jaar werd, begraven in Duitsland. Mogelijk vindt hij zijn laatste rustplaats in het stamslot van zijn familie in Sigmaringen. De prins, in de familie bekend als ‘Hansi’, was een kunsthistoricus en werkte tot zijn pensionering bij het museum Alte Pinakothek in München. In die stad woonde hij ook.

Prins Johann Georg huwde in mei 1961 met prinses Birgitta van Zweden, de op één na oudste zus van de huidige koning Carl Gustaf. Zij was de enige van zijn vier zussen v die een adellijk huwelijk aanging en daardoor haar koninklijke status behield. Het huwelijk, waaruit drie kinderen werden geboren, hield alleen op papier stand.

Birgitta verhuisde begin jaren negentig naar Mallorca, en sprak ook vrijmoedig over de scheiding van tafel en bed. Bij belangrijke gebeurtenissen in het Zweedse koningshuis, zoals het huwelijk van kroonprinses Victoria in 2010, waren ze er wel samen. Birgitta (79) stelde woensdagmorgen zelf haar broer en zijn familie op de hoogte van het overlijden van haar echtgenoot.


Meer Zweden