45.000 bezoekers voor Glazen Koets

Vorsten

24/06/2015 12:43 pm

DEN HAAG – De Glazen Koets die werd tentoongesteld in het Haagse Louwman Museum heeft 45.000 bezoekers getrokken. Dat laat het museum woensdag weten. Het bijzondere rijtuig, het oudste uit het koninklijk staldepartement, was sinds 17 maart te zien in het kader van de viering van tweehonderd jaar koninkrijk.

De Glazen Koets is de afgelopen jaren gerestaureerd: restaurateurs hadden vijf jaar nodig voor de grondige opknapbeurt van het voertuig. Daar ging al twee jaar historisch onderzoek aan vooraf. Koning Willem I bestelde de glazen koets in 1821. Vijf jaar later werd het donkerblauwe rijtuig geleverd.

De koets wordt alleen bij speciale gelegenheden gebruikt. Zo werd het rijtuig ingezet bij de bruiloft van prinses Juliana in 1937 en bij het huwelijk van prinses Beatrix in 1966. Koningin Wilhelmina reed op Prinsjesdag vaak in de glazen koets naar de Ridderzaal.

Koning Willem-Alexander opende de expositie op 16 maart, precies tweehonderd jaar nadat Willem I de titel Koning der Nederlanden aannam.


Meer Nederland