Aquarel Beatrix geveild voor 5000 euro

Vorsten

29/12/2016 8:52 pm

Een zeldzame tekening van de hand van koningin Wilhelmina (1880-1962) heeft donderdag op een online veiling 4200 euro opgebracht. De opbrengst van de houtskooltekening is bijna 2000 euro hoger dan verwacht.

Op dezelfde veiling van veilinghuis Catawiki wisselde een aquarel van prinses Beatrix van eigenaar. De waterverftekening met de titel ‘Paarden in de wei’ maakte Beatrix toen ze veertien jaar oud was. De aquarel werd verkocht voor bijna 5000 euro.

Wilhelmina maakte meer dan duizend tekeningen en schilderijen, maar werk van haar hand komt maar zelden op de markt. “Wilhelmina heeft in haar testament namelijk vastgelegd dat al haar tekeningen en schilderijen na haar dood vernietigd moesten worden omdat zij de kwaliteit ervan niet goed genoeg vond”, aldus Catawiki. “Aan deze wens is echter niet voldaan. Het grootste gedeelte is namelijk nog steeds in het bezit van de familie en komt nooit in de openbaarheid.”

De geveilde houtskooltekening van bomen in een landschap komt uit de nalatenschap van de familie van Frederika Louise Henriette van de Poll. Zij was ruim 125 jaar geleden hofdame van koningin Emma en hielp haar tot 1896 met Wilhelmina’s opvoeding. De ingelijste tekening is ondertekend met ‘eigen werk’ en ‘Een heel gelukkig nieuw jaar, van Wilhelmina 1933’. De tekening werd waarschijnlijk door Wilhelmina aan Frederika van de Poll gegeven.

Gratis voor jou


Meer Nederland