’24 uur met koning Willem I’ in Den Haag

Vorsten

20/08/2015 6:37 pm

DEN HAAG – Het Nationaal Archief komt op de valreep van de viering van 200 jaar Koninkrijk met een bijzondere tentoonstelling. Onder de noemer 24 uur met Willem – Koning van Nederland en België toont het in Den Haag gevestigde Archief een aantal topstukken uit de eigen collectie, zoals de eerste Grondwet van het koninkrijk en de eerste Troonrede.

De opstelling gaat uit van de werkkamer van de koning, maakte het Nationaal Archief donderdag bekend. De 24 uur staan voor het aantal uren dat de nieuwe koning zich dagelijks wijdde aan het bestuur van zijn in 1815 verenigde koninkrijk, waarbij hij als groothertog ook nog Luxemburg mocht regeren.

Uit het Koninklijk Huisarchief komen ook een aantal persoonlijke bezittingen van Willem I, zoals zijn werkkostuum, het theeservies dat hij op reis gebruikte en persoonlijke aantekeningen. Dat alles moet volgens de samenstellers van de expositie ‘de bezoeker dichter bij koning Willem I brengen dan ooit tevoren’.

De tentoonstelling wordt op 27 september door ministers Jet Bussemaker (Onderwijs) geopend. Zij reist daarvoor met een groep scholieren in de koninklijke treinwagon van Den Haag HS naar Den Haag Centraal. De expositie is te zien van 28 augustus tot en met 17 juli 2016.


Meer Nederland