Glazen Koets vervangt Gouden zusje vanaf 2016

redactievorsten

20/08/2015 4:32 pm

De Gouden Koets is toe aan onderhoud en moet worden gerestaureerd. De koets zal op 27, 28, 29 en 30 augustus nog op Paleis Het Loo te zien zijn en tijdens Prinsjesdag, maar in 2016 zal de koning met de pas gerestaureerde Glazen Koets naar de Ridderzaal moeten, waarschijnlijk voor 3 à 4 jaar. De Glazen Koets is door koning Willem I aangeschaft en dankt de naam aan de kast van geslepen glas die ornamenten beschermen. De kleurstelling van de koets is, naast goud, rood, wit en blauw.

Uit onderzoek naar de staat van onderhoud van de Gouden Koets is gebleken dat het rijtuig aan restauratie toe is. Uitgangspunt bij de restauratie is dat de koets voor de komende decennia weer geschikt moet zijn om te kunnen worden ingezet bij Prinsjesdag. Het onderhoud richt zich op vier onderdelen van de koets; het onderstel, de kast, de stoffering en de bok. Het gaat onder andere om intensieve restauratiewerkzaamheden aan het houtsnijwerk en de wielen. Daarnaast worden de draagriemen aan de kast en de koorden en de kwasten op de bok vervangen en worden de textiele materialen onder handen genomen. De kosten voor de restauratie van de Gouden Koets vallen binnen de reguliere begroting van de Dienst van het Koninklijk Huis.

De Gouden Koets is een geschenk van de inwoners van Amsterdam aan Koningin Wilhelmina ter ere van haar inhuldiging in 1898. Op 7 februari 1901 werd de Gouden Koets voor het eerst gebruikt bij het huwelijk van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. Met uitzondering van speciale gelegenheden is de Gouden Koets één keer per jaar, op Prinsjesdag, te zien.

Gratis voor jou


Meer Nederland