Koninklijke Verzameling zeer omvangrijk

Vorsten

31/03/2015 1:59 pm

DEN HAAG – Het omstreden schilderij dat de koninklijke familie in bezit heeft, wordt beheerd door de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau. Doel van deze stichting, die in 1972 door koningin Juliana is opgericht, is het verkrijgen en beheren van objecten of collecties die een link hebben met de geschiedenis van het koninklijk huis. De zogeheten Koninklijke Verzameling bestaat uit tienduizenden objecten.

Koningin Máxima is sinds 1 mei 2013 voorzitter van het bestuur van de stichting. Die gaf in 2013 ook de opdracht om onafhankelijk onderzoek uit te voeren naar de herkomst van de kunstvoorwerpen die sinds 1933 tot de zogeheten Koninklijke Verzamelingen behoren.

De directeur en de staf van het Koninklijk Huisarchief beheren de museale collecties van de stichting. Het gaat onder meer om familieportretten, portretminiaturen en vele andere (kunst-)historische objecten. Delen hiervan zijn in langdurig bruikleen bij onder meer Paleis Het Loo Nationaal Museum in Apeldoorn en het Rijksmuseum in Amsterdam.

De voorwerpen uit de Koninklijke Verzamelingen zijn een paar keer per jaar te zien in een virtuele tentoonstelling.


Meer Nederland