Kritiek op wegblijven Albert en Paola

Vorsten

21/07/2015 2:22 pm

BRUSSEL – Belgische media hebben dinsdag kritiek geuit op de afwezigheid van koning Albert II en koningin Paola op de nationale feestdag. “De koning distantieert zich duidelijk van zijn zoon koning Filip”, aldus historicus en koningshuiskenner Mark Van den Wijngaert bij de VRT. “Het is een breuk met de traditie.”

Volgens Mario Danneels in het weekblad Story is de op 21 juli 2013 teruggetreden koning Albert wel degelijk uitgenodigd om te komen. “Het is een bewuste keuze, twee koningen op de tribune vinden ze te veel van het goede. Het is de beslissing van Albert en Paola zelf om op de achtergrond te blijven en afstand te houden. Want ze worden wel telkens gevraagd om activiteiten of festiviteiten in familieverband bij te wonen”, aldus een zegsman aan Story.

De verwachting was dat Albert en Paola, die ook in 2013 en 2014 ontbraken, nog wel aanwezig zouden zijn, zoals ook koningin-weduwe Fabiola na het overlijden van haar man koning Boudewijn twintig jaar lang trouw kwam opdagen bij alle belangrijke nationale gebeurtenissen, inclusief het nationaal defilé. Ook toen ze met de dood werd bedreigd.

Van den Wijngaert wees erop dat Filip tegen de verwachting in sinds zijn aantreden meer problemen heeft gekend met zijn vader Albert dan met zijn vaak recalcitrante broer prins Laurent. Van die laatste werd verwacht dat hij dwars zou liggen, zoals hij dat ook zonder Albert had gedaan, maar dat is niet gebeurd. “Filip heeft hem taken gegeven, dat heeft geholpen.”


Meer België