Record voor vernieuwd Mauritshuis

Vorsten

23/06/2015 3:02 pm

DEN HAAG – Het verbouwde Mauritshuis in Den Haag heeft in het eerste jaar een recordaantal van 600.000 bezoekers getrokken. Na een ingrijpende renovatie is het museum komend weekend precies een jaar in vernieuwde staat open voor publiek.

Ruim twee jaar was het Mauritshuis gesloten voor renovatie en verbouwing. Op 27 juni 2014 gingen de deuren weer open. Koning Willem-Alexander verrichtte die dag de officiële opening. Vóór de verbouwing trok het Haagse museum gemiddeld 230.000 bezoekers per jaar. Ruim 35 procent van het totale bezoek kwam afgelopen jaar uit het buitenland. Daarmee is het museum een belangrijke toeristische trekpleister voor de stad.

Het Maurithuis herbergt vele topstukken, waaronder Meisje met de parel van Vermeer en De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt. De kern van de verzameling bestaat uit schilderijen die ooit eigendom waren van stadhouder Willem V.

Koning Willem I droeg de collectie over aan de Staat. In 1822 werd het Mauritshuis een museum en kwamen vele werken daar terecht. Tot die tijd diende het pand als woonhuis van graaf Johan Maurits van Nassau Siegen, gouverneur van de Hollandse kolonie in Brazilië.

Gratis voor jou


Meer Nederland