Vier eeuwen stijlvol dineren in het museum

Vorsten

17/10/2015 12:25 pm

DEN HAAG – Met fraai gedekte tafels, schilderijen, tekeningen en uniformen van lakeien geeft het Gemeentemuseum in Den Haag vanaf zaterdag een inkijkje in vier eeuwen Nederlandse tafelcultuur. Een nieuwe tentoonstelling vertelt de verhalen over dineren bij de rijke elite, bestuurders en het koningshuis.

In de betere kringen waren de tafels voor het avondmaal opgetuigd met porselein, zilver en kristal, mooi gevouwen servetten en exquise gerechten. De tafelgasten werden omringd door bedienend personeel in livreien. “Tijdens het eten werd je niet enkel via de smaakpapillen verleid, maar ook door de presentatie op een mooi gedekte tafel”, zegt het Gemeentemuseum, die talloze eettafels heeft gereconstrueerd. Het getoonde servies, de decoraties en het linnen zijn authentiek en horen oorspronkelijk bij elkaar.

Topstukken van de tentoonstelling ‘Vier eeuwen tafelcultuur’ zijn twee complete serviezen van het Koninklijk Huis. Het moderne zilveren en klassiek porseleinen servies waren huwelijkscadeaus voor koningin Wilhelmina en prins Hendrik. De tentoonstelling onthult welk serviesgoed favoriet was bij het koninklijk echtpaar.

Gratis voor jou


Meer Nederland