Zeven familieleden Thaise kroonprins opgepakt

Vorsten

2014-11-29 16:08:00

BANGKOK – De Thaise kroonprins vindt dat zijn schoonfamilie niet langer de koninklijke naam mag dragen, nu zeven familieleden van zijn vrouw zijn opgepakt op verdenking van corruptie.

Prins Vajiralongkorn (62) heeft de regering dan ook gevraagd om de koninklijke naam van zijn schoonfamilie te schrappen, meldde de BBC zaterdag. De koninklijke verdachten zijn vier broers en zussen, een oom en twee andere familieleden van prinses Srirasmi Akrapongpreecha. Zij is de derde vrouw van Vajiralongkorn en de verwachting is dat het stel snel gaat scheiden.

Het zal mogelijk niet lang meer duren voor Vajiralongkorn zijn vader opvolgt. Koning Bhumibol, die vrijdag 87 hoopt te worden, heeft gezondheidsproblemen. Bhumibol is de langstzittende koning ter wereld; hij besteeg in 1946 op achttienjarige leeftijd de troon. Bhumibol geniet bijna een heiligenstatus in Thailand. Belediging van de koning kan tot vijftien jaar gevangenisstraf opleveren. Tussen 2009 en 2013 lag de koning voortdurend in het ziekenhuis met verschillende kwalen. Dit jaar heeft Bhumibol ook al verscheidene behandelingen gehad.

Een paar jaar geleden lekten documenten uit waarin invloedrijke Thaise functionarissen zich afvroegen of de kroonprins wel geschikt is om koning te worden. Vajiralongkorn zou een playboy zijn en goede banden hebben met de dit jaar verdreven premier Thaksin Shinawatra.


Meer Andere Huizen