Koning Maleisië laat keuze premier aan parlement

Vorsten

2020-02-27 22:51:07

De Maleisische koning, sultan Abdullah, heeft donderdag besloten dat het parlement volgende week moet beslissen over een nieuwe premier. De koning heeft de afgelopen twee dagen alle leden van de zogenoemde Dewan Rakyat ontvangen en hen gevraagd naar wie hun voorkeur uitgaat.

Uit die consultatieronde kwam geen eensluidend antwoord naar voren. Reden voor de Yang di-Pertuan Agong – de koning – de vraag nu aan het parlement als geheel voor te leggen. Het is echter de vraag op de Dewan Rakyat een meerderheid kan vinden voor bijvoorbeeld Mahathir Mohamad (94).

Die blies in het weekeinde de sinds twee jaar regerende Pakatan Harapan coalitie op, mede omdat hij er niet voor voelde zijn eigen belofte na te komen om na twee jaar terug te treden. Door de verrassende stap van premier Mahathir, die maandag zijn ontslag indiende bij de koning, is een van de regeringspartijen ook uiteen gevallen. Als er geen beslissing valt, worden vervroegde verkiezingen verwacht.

Het knappen van de coalitie had ook op deelstaatniveau gevolgen. Zo hield sultan Ibrahim van Johor, de schoonvader van de uit Lisse afkomstige Dennis Verbaas, zijn eigen consultatieronde om te kijken of er in Johor ook een nieuwe regering moet aantreden na het uiteenvallen van Pakatan Harapan.
Meer Andere Huizen

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!