Koning van Maleisië weigert noodtoestand uit te roepen

Vorsten

25-10-2020 14:27:00

Koning Abdullah van Maleisië heeft zondagmiddag premier Muhyiddin Yassin een gevoelige nederlaag bezorgd. De koning weigert de noodtoestand uit te roepen. De premier had de Yang di-Pertuan Agong, zoals de titel van het Maleisische staatshoofd in het Maleis luidt, hier vrijdag om gevraagd. Het paleis liet in een verklaring weten dat de koning na speciaal beraad met zijn collega-vorsten heeft besloten dat dit niet nodig is.

In een verklaring liet de koning weten dat de huidige regering erin geslaagd is de uitbraak van het coronavirus goed en effectief aan te pakken. Hij had er vertrouwen in dat de regering daarmee kan doorgaan om te voorkomen dat de pandemie zich blijft uitbreiden. Het uitroepen van de noodtoestand, waardoor de premier zonder inmenging van het parlement zou kunnen regeren, was daarom niet aan de orde. Wel hoopte de koning dat politici onmiddellijk zouden “stoppen met alle politiek die de stabiliteit van de regering van het land zou kunnen verstoren.”

Het was uitzonderlijk dat de Yang di-Pertuan Agong de zogenoemde Majlis Raja Raja, de raad van vorsten, bijeen riep om hem te helpen een besluit te nemen. Negen van de dertien Maleisische deelstaten hebben een vorst aan het hoofd. Deze kiezen om de vijf jaar uit hun midden het staatshoofd. Sinds 2019 is dat de sultan van Pahang, Abdullah. Bij belangrijke of gevoelige beslissingen kan hij ruggespraak houden met zijn collega’s. Dat deed Abdullah zondag voor het eerst vanwege de vergaande gevolgen die het uitroepen van de noodtoestand zou hebben.

Niet alleen zou het parlement buitenspel worden gezet, ook zou de premier de begroting voor komend jaar zonder parlementair debat kunnen invoeren. Aangezien door de oppositie wordt betwist of Muhyiddin Yassin wel een meerderheid heeft, kon het verzoek ook worden gezien als een verkapte machtsgreep. De koning benadrukte in zijn verklaring dat het aannemen van de nationale begroting van groot belang is voor de bestrijding van de coronapandemie en het herstel van de zwaar getroffen economie.

In het Istana Negara, het nationaal paleis, kwamen zondagmiddag kort na elkaar sultan Ibrahim van Johor, sultan Sharafuddin van Selangor, regent Tungku Hassanal van Pahang, sultan Sallehuddin van Kedah, sultan Mizan van Terengganu, de raja van Perlis, de heerser van Negeri Sembilan en sultan Nazrin van Perak bijeen. Alleen de vorige koning, de sultan van Kelantan, Muhammad V, liet verstek gaan. Hij heeft zich sinds zijn min of meer gedwongen troonsafstand vorig jaar niet meer bij de raad van vorsten laten zien.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord