België verbaasd: supermarktwijn voor de koning

Vorsten

15/10/2015 2:21 pm

WARSCHAU – Belgische media hebben zich verbaasd over de ‘slobberwijn’ die koning Filip en koningin Mathilde deze week ingeschonken kregen tijdens het staatsbanket dat de Poolse president Andzrej Duda hen in het presidentieel paleis aanbood. Niks Mouton Rothschild of Pétrus, maar een wijntje van 12 euro en zelfs een Château Loupiac-Gaudiet van amper 9 euro.

Het Nieuwsblad liet wijnexperts los op de wijnkaart van het staatsbanket. “Wijntjes die ik bovenhaal voor vrienden, maar met Kerstmis zou ik ze niet durven serveren, laat staan dat je ze geeft als de koning op bezoek is”, oordeelde Alain Bloeykens. “Dat is toch wel erg goedkoop. Aan ons hof schenken ze niet de duurste, maar wel betere uit”, zei desgevraagd de Belgische oud-Kamervoorzitter Herman de Croo, gast bij tal van staatsbanketten.

Begrip was er wel. De tijd dat er alleen hele dure wijnen op tafel verschenen is voorbij. “Het is belangrijk het juiste signaal af te geven. Als er foto’s verspreid worden van flessen van 500 euro op een banket van honderd man, zal er meer schande gesproken worden dan over een fles van 9 euro”, meende protocolspecialist Kevin Strubbe.

Volgens Het Nieuwsblad neemt het Nederlandse hof een middenpositie in. Bij het kennismakingsbezoek van Filip en Mathilde aan Den Haag werd op paleis Noordeinde een wijn ontkurkt die in België ook bij supermarktketen Delhaize te koop is. Het ging om een Montagny 1er Cru-La Grande Roche van het huis Latour. “Best wel oké”, oordeelde wijnkenner Bloeykens over de wijn die nog net geen 20 euro kost. “Ook vorsten drinken wel eens supermarktwijn als ze samen tafelen.”

Gratis voor jou


Meer België