Belgisch koningspaar als geheim wapen

Vorsten

21/04/2018 11:16 am

Koning Filip hoopt komende week in New York te bereiken wat koning Willem-Alexander drie jaar eerder maar half is gelukt. De Belgische koning gaat proberen om voldoende zieltjes te winnen om België vanaf 2019 voor twee jaar een zetel te bezorgen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Ook koningin Mathilde wordt ingezet als geheim wapen van de Belgische diplomatie.

Koning Willem-Alexander bepleitte de voordelen van een Nederlands lidmaatschap in een toespraak tot de Algemene Vergadering: een primeur voor een Nederlands staatshoofd. Ook in de wandelgangen was hij zeer actief, gesteund door de premiers van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Nederland. Koningin Máxima was ook present, maar moest zich op de vlakte houden gezien haar eigen VN-functie.

Nederland moest het voor de bezetting van twee zetels opnemen tegen Zweden en Italië. De Zweedse koning Carl Gustaf had eerder al vertegenwoordigers van tal van landen uitgenodigd naar Stockholm te komen en Zweden kreeg bij de stemming over het lidmaatschap meteen voldoende stemmen. Italië en Nederland kregen er evenveel en toen werd onderling besloten de buit te verdelen: beide een jaar in de Veiligheidsraad. Italië bezette de stoel vorig jaar en Nederland zit er nu in.

België heeft voor de twee zetels van de westerse groep landen concurrentie van Duitsland en Israël. De inschatting is dat Duitsland bij de stemming op 9 juni weinig moeite zal hebben voldoende stemmen te krijgen. Israël heeft behalve een aantal sterke vrienden vooral ook veel vijanden, maar desondanks is Brussel nog niet gerust op de stemming, waarbij twee derde van de 193 lidstaten hun steun moeten uitspreken. Vandaar de inzet van het koningspaar.

“Het belooft spannend te worden tot het laatste moment”, voorspelt Jan Wouters, professor Internationaal Recht aan de KU Leuven, die zaterdag in Het Nieuwsblad aan het woord komt. Hij gelooft dat de inzet van de koning en de koningin “vitaal” is. “Op het allerhoogste niveau krijgen zij toegang tot ambassadeurs en topdiplomaten die nog over de streep kunnen worden getrokken. De koningin komt bovendien op voor arme landen en heeft daarin een sterke reputatie opgebouwd. Dat straalt ook af op het imago van België.”