Belgische feestdag afgesloten met vuurwerk

Vorsten

22/07/2015 8:11 am

BRUSSEL – Op het Paleizenplein en het Koningsplein in Brussel zijn dinsdagavond zo’n 100.000 vuurwerkpijlen afgestoken voor de ogen van koning Filip, koningin Mathilde en zo’n 50.000 belangstellenden. Met het vuurwerk werd de nationale feestdag afgesloten.

Het vuurwerk werd volgens persbureau Belga dit jaar begeleid door moderne muziek, terwijl eerder altijd klassieke muziek de hoofdtoon voerde. Zo was er deze keer muziek te horen van Pink Floyd, Paolo Conte, Shirley Bassey en de soundtrack van Kill Bill. Aan het eind was het traditionele Pump and Circumstance van componist John Elgar en filmmuziek van Hans Zimmer te horen.

Volgens de politie hebben dinsdag in totaal 400.000 mensen deelgenomen aan de festiviteiten rond de feestdag. Het Rode Kruis moest 335 mensen verzorgen. Er moesten achttien mensen naar het ziekenhuis worden gebracht, in de meeste gevallen omdat ze onwel waren geworden. Er vonden geen incidenten plaats.

‘s Middags nam Filip op het Paleizenplein het nationaal defilé af. Hij werd op het erepodium vergezeld door Mathilde en hun kinderen. Ook waren onder meer prinses Astrid, prins Laurent en prinses Claire present.


Meer België