Belgische royals bieden presidentspaar Litouwen concert aan

Vorsten

25-10-2022 21:42:03

De Belgische koning Filip en koningin Mathilde hebben dinsdagavond de Litouwse president Gitanas Nauseda en zijn echtgenote Diana Nausediene een klassiek concert aangeboden. De geste komt een dag nadat Litouwen een staatsbanket had aangeboden.

Musici van de Brusselse Muntopera, het Nationaal Orkest van België, hun gezamenlijke Orkestacademie en zangers van de Muntacademie gaven een optreden van zowat 50 minuten in het gebouw van de Nationale Filharmonische Vereniging van Litouwen.

Het concert kreeg volgens persbureau Belga Litouwse en Belgische accenten mee. Zo werd onder meer het volkslied van beide landen gespeeld. Maar ook werk van de Belgische jazzmuzikant Toots Thielemans en van de Litouwse kunstenaar Mikalojus Konstantinas Ciurlionis kwam aan bod. Het evenement werd in goede banen geleid door radio- en tv-presentator Kurt Van Eeghem.

Na afloop kregen de Litouwse president en de rest van de delegatie een receptie aangeboden, waarmee de tweede dag van het staatsbezoek van de Belgische royals ten einde kwam. De komende dagen brengen ze nog een bezoek aan de plaatsen Pabrade en Kaunas. Het staatsbezoek staat in het teken van honderd jaar diplomatieke relaties tussen België en Litouwen.

Meer België