Boël versterkt zich in strijd tegen Albert

Vorsten

11/09/2015 11:28 am

BRUSSEL – Delphine Boël heeft haar advocatenteam in de rechtszaak tegen de Belgische koning Albert II met twee gerenommeerde advocaten versterkt. Dat meldt Het Nieuwsblad vrijdag. Boël, van wie algemeen wordt aangenomen dat zij een buitenechtelijke dochter is van de koning, eist al jaren erkenning daarvan.

Ze is een procedure begonnen tegen haar biologische vader. Probleem is echter dat in het Belgische recht twee bepalingen botsen. Volgens de wet had ze voor haar 22ste om erkenning van het vaderschap van Albert moeten vragen. Delphine deed dat echter pas op haar 45ste en zou op basis van de wetsbepaling geen kans meer maken bij de rechter.

De Grondwet echter bepaalt dat iedereen recht heeft te weten wie zijn ouders zijn. Het Belgische Grondwettelijk Hof moet nu uitmaken welke regeling voorrang heeft. Pas daarna kan de rechtszaak tegen de in 2013 afgetreden koning eventueel worden voortgezet.

Delphine Boël heeft behalve op haar advocaat Alain De Jonge ook een beroep gedaan op Marc Uyttendale, grondwetsspecialist en echtgenoot van oud-minister Laurette Onkelinx en uitgesproken republikein. “Ik zal mijn cliënte verdedigen, niet mijn eigen ideeën”, zei hij tegen het Nieuwsblad. De tweede nieuwe raadsman is Yves-Henri Leleu, expert in familie- en afstammingsrecht.


Meer België