Filip en Mathilde steunen campagne zetel VN

Vorsten

23/10/2015 7:27 pm

BRUSSEL – Koning Filip en koningin Mathilde woonden vrijdag een conferentie in het Egmontpaleis in Brussel bij. Daar werd het officiële startschot gegeven voor de campagne die België naar een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet loodsen.

België is kandidaat voor een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad van de VN voor de periode 2019-2020. Voor West-Europa zijn twee van de vijf tijdelijke zetels beschikbaar. Ook Duitsland en Israël mikken op een zetel in 2019 en 2020.

Met de slogan ‘Consensus smeden. Bouwen aan vrede’ hoopt België in juni 2018 een zetel in de wacht te slepen. “België kan een toegevoegde waarde leveren in de Veiligheidsraad. Niet enkel omdat we compromissen kunnen maken, maar ook omdat we onze gemeenschappelijke waarden zullen verdedigen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vrijdag.

Ook Nederland hoopt de komende jaren in de Veiligheidsraad van de VN te komen. Nederland heeft zich kandidaat gesteld voor de periode 2017-2018. Koning Willem-Alexander sprak vorige maand, mede met het oog op de kandidaatstelling van Nederland, de Algemene Vergadering van de VN toe. Het was voor het eerst in het zeventigjarig bestaan van de wereldorganisatie dat een Nederlands staatshoofd dat deed. Willem-Alexander ging in zijn toespraak onder meer in op de betekenis van de Verenigde Naties en op de bijdrage van Nederland aan de VN op het gebied van vrede, gerechtigheid en ontwikkeling.


Meer België