Filip onthult herdenkingsmonument Dinant

Vorsten

19-08-2014 14:46:00

DINANT – De Belgische koning Filip wordt zaterdag verwacht in de Waalse stad Dinant voor een speciale herdenking in het kader van de 100e verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. In Dinant werden op 23 augustus 1914 door de Duitsers 674 inwoners, onder wie vrouwen, bejaarden en kinderen vermoord. De koning zal een herdenkingsmonument voor hen onthullen.

Dinant was tussen 15 en 22 augustus 1914 een sta-in-de-weg voor de Duitse troepen die op 4 augustus België waren binnengevallen. Aan de Maas hielden de Fransen de invallers enkele dagen tegen en toen de Duitsers het stadje uiteindelijk veroverden, werd aangenomen dat zich onder de burgerbevolking veel militairen en verzetsstrijders bevonden. De Duitsers vermoordden daarom 674 Belgen, waaronder 37 kinderen.

In Dinant is afgelopen vrijdag al begonnen met de herdenkingsactiviteiten. Die dag is een standbeeld onthuld van Charles de Gaulle, de latere Franse president die als jonge luitenant bij de strijd rond Dinant op de Maasbrug gewond raakte. Met het standbeeld werden ook de overige Franse verdedigers van de stad geëerd, aldus de gemeente.

Koning Filip wijdt tijdens zijn bezoek aan Dinant in de Collegiale kerk Notre-Dame een nieuw carillon in, waarna hij in de tuinen van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) een herdenkingsmonument onthult.

Meer België