Filip hoopt op EK-finale Polen-België

Vorsten

15/10/2015 1:59 pm

WARSCHAU – Koning Filip en koningin Mathilde van België hebben donderdag hun eerste Europese staatsbezoek afgesloten. “Bedankt voor dit boeiende bezoek”, liet de koning twitteren bij foto’s van zijn vertrek vanaf de luchthaven van de Poolse hoofdstad Warschau.

Laatste programma-onderdeel was donderdag een bezoek aan het Museum van de Poolse Opstand in Warschau. Het koningspaar ontstak er kaarsen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het verzet tegen de Duitse bezetting. Dit museum, dat tevens dienst doet als gedenkplaats, stond vorig jaar ook op het programma van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Polen. Het Belgische hof sprak van een ‘belangrijk stuk Poolse geschiedenis’.

Koning Filip noemde het staatsbezoek een ‘echt succes’. Dat zei hij woensdagavond in zijn dankwoord aan het Poolse presidentspaar. Voor president Andzrej Duda en zijn vrouw Agata was het hun eerste staatsbezoek sinds Duda in augustus staatshoofd werd. “Uw warme welkom en de tijd die u aan ons heeft besteed, hebben van dit bezoek een echt succes gemaakt”, aldus Filip.

Bij zijn toost kon de koning het niet laten te verwijzen naar het succes van de Rode Duivels een avond eerder, toen de Belgische voetballers Israël versloegen en zich kwalificeerden voor het EK volgend jaar in Frankrijk. Filip dronk dan ook “op onze toekomstige resultaten, en wie weet, een Polen-België in de EK finale”.


Meer België