Filip looft burgermobilisatie

Vorsten

2019-01-29 13:57:00

De Belgische Koning Filip vindt het bemoedigend dat Belgische burgers van zich laten horen over het klimaat of sociaal-economische thema’s. Dat heeft de koning gezegd in zijn nieuwjaarstoespraak, meldt persbureau Belga.

Volgens de koning is de burgermobilisatie “een voortreffelijke uiting van de veerkracht van onze samenleving en de wil om samen vorm te geven aan onze toekomst”. De afgelopen maanden gingen burgers meermaals de straat op om een ander beleid te eisen. Gele hesjes voerden actie tegen hoge brandstofprijzen en scholieren gingen de straat op uit zorg voor het klimaat. “De verschillende bewegingen die wij hebben zien opstaan tonen een wil tot gezamenlijke actie”, zei de koning.

Het staatshoofd had ook lof voor het werk van ondernemers. “De durf van ondernemers en investeerders heeft tot een recordaantal start-ups geleid, die klaar staan om de wereld met hun innovatieve producten en diensten te veroveren. Dankzij opeenvolgende maatregelen is een groot aantal banen gecreëerd – en zullen er nog bijkomen – die vragen om personeel met een opleiding die aan nieuwe behoeftes beantwoordt”.

De koning verwees ook naar de val van de regering in december en wees op het belang van samenwerking om de uitdagingen van deze tijd aan te pakken. “Rondom ons zijn meerdere landen in de greep van verdeeldheid en verlamming. Op het internationale vlak ondervinden we nieuwe weerstand rond fundamentele onderwerpen als klimaat, migratie en internationale handel. En dat zijn net domeinen waarvoor intense samenwerking onontbeerlijk is”.


Meer België

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?