‘Koning Filip betaalt te weinig stookkosten’

Vorsten

07/03/2014 11:55 am

BRUSSEL – De Belgische regering betaalt een veel groter deel van koning Filips stookkosten dan afgesproken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De krant baseert zich op cijfers die N-VA-Kamerlid Theo Francken opvroeg bij staatssecretaris Servais Verherstraeten.

Voor 2014 is 600.000 euro begroot voor de energiekosten. De Regie der Gebouwen, de overheidsdienst die het beheer waarneemt over de gebouwen die de Belgische staat bezit of huurt, neemt momenteel 90 procent van de energierekening van het paleis in Brussel voor zijn rekening. Voor het kasteel van Laken kan Filip rekenen op een vergoeding van 70 procent.

Eerder was afgesproken dat er voor beide gebouwen een vergoeding zou gelden van 70 procent.

Niet energiezuinig

N-VA-Kamerlid Theo Francken is dan ook verbolgen: ”Keer op keer blijkt dat de koning minder betaalt dan oorspronkelijk werd voorgehouden.”

Verherstraeten maakte nog duidelijk dat de verwarming van de ambtelijke delen al jarenlang wordt vergoed door de federale overheid. Wel wilde hij toegeven dat de paleizen niet bepaald energiezuinig zijn. In Brussel is 40 procent van de ramen enkel glas, in Laken 50 procent.


Meer België