Koning Filip krijgt eredoctoraat universiteit

Vorsten

22/06/2015 11:44 am

WUHAN – Koning Filip van België heeft maandag een eredoctoraat gekregen aan de universiteit van Wuhan, de eerste bestemming van zijn staatsbezoek aan China. In een toespraak voor de studenten en de universiteitstop sprak hij volgens persbureau Belga over de samenwerking tussen universiteiten en sociale zekerheid.

“De systemen van sociale bescherming kunnen een grote invloed spelen bij de sociale en economische ontwikkeling van het land”, legde de Belgische koning uit. “Sociale bescherming is een essentieel instrument in de strijd tegen armoede en ongelijkheid, en een sleutel voor duurzame en inclusieve groei.”

Filip besprak het onderwerp vorig jaar ook met de Chinese president Xi Jinping bij diens bezoek aan België. De twee staatshoofden besloten informatie uit te wisselen over de hervormingen die hun landen vorig jaar doorvoerden.

Pensioenen

De koning wees ook op de druk op de welvaartsstaat. “Hoe kunnen we de pensioenen blijven betalen terwijl de bevolking veroudert? Hoe kunnen we de medische zorgen verzekeren in het licht van de stijgende medische kosten? Hoe kunnen we onze kinderen een goede opleiding bieden terwijl de kosten van het onderricht oplopen? ”

Woensdag staat een privédiner met de Chinese president op de agenda van de koning. China is het eerste grote staatsbezoek van koning Filip, maar het is niet zijn eerste bezoek aan het land. In 1986 bracht hij een privébezoek aan China, gevolgd door meerdere economische missies. Hij was ook aanwezig op de Olympische Spelen van Peking in 2008.


Meer België