Koningin Mathilde reikt prijs uit

Vorsten

13/05/2014 2:15 pm

BRUSSEL – Koningin Mathilde heeft dinsdag de Koningin Mathildeprijs uitgereikt. Die gaat elk jaar naar een initiatief dat gericht is op de meest kwetsbare mensen. Dit jaar is de prijs toegekend aan de vereniging zonder winstoogmerk Leren Ondernemen uit Leuven. Op de website van VTM zijn beelden te zien van de prijsuitreiking.

Leren Ondernemen richt zich vooral op mensen die leven in armoede en helpt hen om uit hun isolatie en uit de problemen te komen. Speciale aandacht gaat daarbij naar het contact tussen de verschillende generaties. De laureaat krijgt ook 10.000 euro.

De koningin zei over de vier finalisten: ”Allen leggen ze de nadruk op het bevorderen van de dialoog tussen generaties. Jongeren die zich engageren voor de ouderen. Jongeren die tijd vrij maken om zorgtaken op zich te nemen, ondanks hun vaak hectische leven en de prestatiedruk: van hun studies en van de arbeidsmarkt. Jongeren moeten zich in hun keuzes gedragen weten door vorige generaties. Dat werkt geruststellend. Het zorgt ervoor dat ze sterker staan in het leven.”

Actief

”Even belangrijk is dat de oudere generatie niet te vlug wordt afgeschreven en zich actief kan blijven inzetten. Ouderen zijn meer dan ooit bereid hun steentje bij te dragen. En dus mag hun potentieel voor de samenleving zeker niet over het hoofd gezien worden.”

Voorafgaand aan de prijsuitreiking in het Koninklijk Paleis had de Belgische koningin een ontbijtvergadering met jongeren, vertegenwoordigers van het bekroonde project en leden van de jongerenjury.


Meer België